Hoofdpijn, stress en vermoeidheid

Heb jij wel eens last van hoofdpijn, vermoeidheid of stress? Lees dan verder.

 

6 Soorten hoofdpijn

Zo’n 3,5 miljoen mensen in Nederland hebben een ernstige vorm van hoofdpijn, zoals migraine. Daarnaast heeft naar schatting 2 op de 3 personen wel eens spanningshoofdpijn. Van alle vormen van hoofdpijn komt deze vorm het allermeest voor. En net als van migraine kun je daar goed ziek van zijn!

 

Welke vorm van hoofdpijn heb jij?

Ontdek welke van de 6 vormen hoofdpijn jij hebt

 

Belangrijk: weet wat de oorzaak is

Hoofdpijn kan veel verschillende oorzaken hebben. Wat is bij jou de oorzaak? Is het stress, een trauma, een verkeerde werkplek, je gedrag, hormonen, voeding, een verborgen allergie, sport, medicatie of zijn het je spieren (triggerpoints)? 

Belangrijk is om te achterhalen wat bij jou de hoofdoorzaak van je hoofdpijn is.

 

Veelvoorkomende oorzaken:

  1. Je hebt bewust of onbewust vaak stress;
  2. Je slaapt te weinig, te onrustig of te onregelmatig;
  3. Je drinkt te weinig (water bedoelen we dan);
  4. Je kijkt ingespannen of fronst (controleer of je nog wel goed ziet);
  5. Je hebt een houding die voor problemen zorgt;
  6. Je werkplek staat verkeerd afgesteld;
  7. Je overbelast je spieren door sport of werk;

Tip: Houd bij wanneer je hoofdpijn krijgt en wat je gedaan of gegeten hebt. Was er stress in het spel? Heb je ook last van andere klachten? Schrijf op wanneer je klachten erger worden en wanneer juist minder. Zo ontdek je de rode draad, het patroon van jouw hoofdpijnklachten.

 

Triggerpoints

Bij (spannings)hoofdpijn zijn vaak spierknopen, oftewel triggerpoints, betrokken. Hoofdpijn is zelfs een van de meest voorkomende klachten van triggerpoints in je nek, wang, hals en rug. De triggerpoints op deze plekken zorgen voor uitstralende pijn (referred pain) in je hoofd en nek. En naast oorzaak kunnen de triggerpoints ook het gevolg zijn van je hoofdpijn.

 

Heb jij triggerpoints die een rol spelen bij je hoofdpijn?

Onderzoek je nek, hoofd en gezicht rustig op pijnlijke plekken die lijken uit te stralen. Heb je deze gevonden?

 

Lees dan hier hoe je deze pijnlijke plekken en spieren met triggerpoints zelf behandelt

 

Tip: Rek en strek regelmatig de spieren in je nek, hals, wang en rug. Doe dit rustig en op verschillende manieren. Dat is goed voor de spieren! Uiteraard is het belangrijk om ook eventuele oorzaken als spanning en stress te elimineren.

 

Wist je dat…

Hoofdpijn vaak optreedt als je juist tot rust komt?

 

Stress als oorzaak

Naast triggerpoints is stress vaak de oorzaak van hoofdpijn. En ‘niet stressen’ is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De maatschappij waarin we leven is hectisch en vraagt veel van ons. Daarbij eisen we ook veel van onszelf. Zoveel mogelijkheden, zoveel leuke dingen. Heb jij ook nog zoveel boeken liggen waar je nog niet aan bent toegekomen om die te lezen? Door al onze wensen wordt het weleens teveel. De emmer loopt over, en de spanning zoekt een uitweg… hoofdpijn!

 

Tip: Het klinkt als een open deur, maar: neem gas terug. Neem even afstand van wat ‘moet’ en je zult zien dat als je het even laat liggen, het vaak al minder belangrijk wordt dan je dacht.

 

Hoe kan dat? Vaak denken we dat iets ‘moet’ en focussen we ons daar onbewust op, waardoor het nóg ‘groter’ wordt. Tegelijkertijd gaat ons hormoonstelsel met ons aan de haal. Door de stress komen we in de vecht- of vluchtstand. Onze hartslag gaat omhoog, we voelen ons gespannen, krijgen een knoop in onze maag en kunnen misselijk worden. Het vervelende is dat stresshormonen (cortisol en adrenaline) ook zorgen voor extra energie, en dat voelt lekker. Daarom willen we er stiekem vaak meer van. Zodat we ons werk nog even kunnen afmaken…

 

Herkenbaar?

Tijd om rust in te bouwen!

 

Tip: Relax! Juist als je omkomt in het werk. Op tijd ontspannen is zelfs één van de beste middeltjes tegen hoofdpijn.

  • Plan dagelijks je rustmomenten in en wees streng voor jezelf. Je merkt al gauw dat je lichaam je hiervoor beloont.
  • Download een meditatieapp en mediteer bij thuiskomst van je werk 5 tot 10 minuten. Dat is alles wat je nodig hebt om af te schakelen en even volledig te ontspannen. De avond die volgt, wordt hierdoor ook véél relaxter.
  • Zet voor overdag een timer op je pc (bijvoorbeeld Time out). Die vertelt je elk half uur dat je 2 of 5 min rust moet nemen. In die minuten loop je even weg, spring je op en neer, rek je je lekker uit of hol je de trap even op en af. Als je maar in beweging komt!

De voordelen? Je verlegt je focus, je metabolisme gaat niet in de slaapstand, je zorgt goed voor je spieren én voor je mind.

 

Dus… 

Wil jij hoofdpijn voorkomen? Ontspan op tijd!

 

Ja, nu. Telefoon in je tas, tablet van schoot, computer uit…

 

Dear stress, lets break up!

Reactie schrijven

Commentaren: 0